Από το 2008 και κάθε χρόνο η αμερικάνικη εταιρεία Telestrategies πραγματοποιεί στην Πράγα το ISS World Europe, που περιγράφεται ως «η μεγαλύτερη συνάντηση στον κόσμο ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, Σωμάτων Ασφαλείας, αναλυτών πληροφοριών και άμυνας, υπεύθυνων για νόμιμες επισυνδέσεις, ηλεκτρονικές έρευνες και δικτυακή άντληση πληροφοριών».
Αντίστοιχες διοργανώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ουάσιγκτον, στον Παναμά, στο Ντουμπάι και στη Σιγκαπούρη. Πάνω από 20.000 παράγοντες του χώρου λαμβάνουν μέρος, 80% αυτών είναι κρατικοί υπάλληλοι και αξιωματούχοι, ενώ οι ενδιαφερόμενοι στρέφονται εκεί για «τεχνική υποστήριξη και επιλογή προϊόντων».
Στις διοργανώσεις αυτές συμμετέχουν, όπως είναι λογικό, και υπάλληλοι της ΕΥΠ, ώστε να αντλήσουν γνώση από σεμινάρια, καθώς και να ενημερωθούν για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα προϊόντα παρακολούθησης.
Η ΕΥΠ στην έκθεση
Τον περασμένο Ιούνιο, και συγκεκριμένα το διάστημα 14-16 του μηνός, τουλάχιστον ένας υπάλληλος της ΕΥΠ βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ξενοδοχείο Clarion Congress Hotel στα ανατολικά προάστια της Πράγας για να συμμετάσχει στη διοργάνωση, που χάριν συντομίας τιτλοφορείται ISS Prague. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, συνέγραψε και παρέδωσε στους προϊσταμένους της Υπηρεσίας στις 26 Ιουνίου 2022 ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «Απολογισμός της έκθεσης ISS Prague».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ζήτησαν από τη διοίκηση της ΕΥΠ να καταθέσει το εν λόγω έγγραφο με την έκθεση του υπαλλήλου. Ωστόσο, το έγγραφο έχει χαρακτηριστεί ήδη «απόρρητο», με αποτέλεσμα να εμποδιστούν οι βουλευτές να λάβουν γνώση του περιεχομένου του. Ο χαρακτηρισμός «απόρρητο» έχει προφανώς αποδοθεί επί θητείας Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Πρωταγωνίστρια η Intellexa
Στην πρώτη σελίδα του επίσημου φυλλαδίου της φετινής διοργάνωσης, στον χώρο των χορηγών, βρίσκεται και το λογότυπο μιας εταιρείας που απασχολεί την ελληνική επικαιρότητα: αυτό της Intellexa, της εταιρείας που έπαιξε κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Υπενθυμίζεται πως η Intellexa εμπορευόταν το κακόβουλο λογισμικό Predator, με το οποίο παρακολουθήθηκαν διαπιστωμένα ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης και ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ αντίστοιχο μήνυμα SMS έλαβε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Η Intellexa ήταν χορηγός στην ISS Prague και τη συνάντηση του Δεκεμβρίου 2021, στην οποία μάλιστα διοργάνωσε σεμινάριο στις 8 Δεκεμβρίου με θεματική που δεν ανακοινώθηκε δημοσίως.
Μέτοχος της Intellexa εμφανιζόταν για καιρό ο Φέλιξ Μπίτζιος, ενώ οι βουλευτές Ν.Δ. αρνήθηκαν να τον καλέσουν για κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή, παρά τον διαπιστωμένο κεντρικό του ρόλο στην εταιρεία. Παράλληλα, ο Φ. Μπίτζιος εμφανίζεται σε δημοσιεύματα ως μέρος του τριγώνου που αποτελείται από τον ίδιο, τον Γρηγόρη Δημητριάδη, παραιτηθέντα γ.γ. του πρωθυπουργού, και τον Γιάννη Λαβράνο της Krikel. Υπενθυμίζεται πως ο Γρ. Δημητριάδης αγόρασε την εταιρεία Canalis από επί σειρά ετών εργαζόμενο του Φ. Μπίτζιου, ενώ η Canalis είχε κοινή διεύθυνση και έδρα με την εταιρεία Ventus όταν εκείνη ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ.
Τα σεμινάρια της Intellexa
Στην διοργάνωση του Αυγούστου του 2020, η Intellexa ήταν αρκετά νεαρή (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020), ωστόσο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Στις 26 Αυγούστου διοργανώθηκε σεμινάριο αναφορικά με την «ενίσχυση των ομάδων πληροφοριών πεδίου - πώς η Intellexa συνδυάζει την εγγενή υποκλοπή 3G/4G και υποκλοπή μεγάλης εμβέλειας δικτύων WiFi για να κάνει τις επιτόπιες επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο πιο επιτυχημένες από ποτέ». Διοργανώτρια της παρουσίασης ήταν η κυπριακή εταιρεία WiSpear, συμφερόντων Ταλ Ντίλιαν, που εξαγόρασε την Cytrox, τη start-up με έδρα Βόρειας Μακεδονίας που έφτιαξε το Predator. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος τον Νοέμβριο του 2021 επέβαλε στη WiSpear διοικητικό πρόστιμο ύψους 950.000 ευρώ, λόγω των δραστηριοτήτων του «κατασκοπευτικού βαν» της εταιρείας.
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε και άλλη παρουσίαση για τις δυνατότητες της Intellexa με τίτλο «Κάνοντας τον αναλυτή πιο έξυπνο με τη χρήση του Intellexa Insight - Η τέχνη της εξαγωγής σημαντικών πληροφοριών από πλήθος πηγών και τεράστιο όγκο δεδομένων». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Advanced Systems, μια εταιρεία με έδρα του Ντουμπάι, που συνεργαζόταν στενά με την Intellexa.
Προς τι το «απόρρητο»;
Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι η Intellexa την τελευταία τριετία ήταν εξαιρετικά δραστήρια, μια εταιρεία πολλά υποσχόμενη λόγω των «προτοπόρων» τεχνολογικών δυνατοτήτων της, τις οποίες επιδείκνυε σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Παράλληλα, είναι προφανές ότι η ΕΥΠ γνώριζε την ύπαρξη της Intellexa.
Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι:
- Γιατί ο διοικητής της ΕΥΠ συνεχίζει να κρατά απόρρητη έναντι της Εξεταστικής Επιτροπής την έκθεση του υπαλλήλου που επισκέφθηκε τις διοργανώσεις που είχαν χορηγό την Intellexa; Γιατί επιμένει, ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακηρύσσει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ καμία σχέση με την εν λόγω εταιρεία;
- Περιέχονται σε αυτή την έκθεση λεπτομέρειες και ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων που πρωταγωνιστούν στο ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών;